Voorwoord
Beste lezer,
Met trots leggen we onze vernieuwde verantwoordingsrapportage voor. In gesprekken met onder andere regievoerders, wethouders en raadsrapporteurs kwam naar voren dat we ons meer mogen profileren in het verantwoorden op het bereik van uitgevoerde werkzaamheden.
Wat bereiken we met het verlenen van vergunningen, het houden van toezicht en handhaving, het adviseren op projecten en wat doen onze duurzaamheidscentra? Een hele hoop. Deze resultaten zijn samengevat in interessante, heldere en duidelijke verhalen.
Het ingaan van de Omgevingswet heeft voor verandering gezorgd. Samen met jouw gemeente is het gelukt om onze dienstverlening gedegen uit te voeren.
Deze rapportage geeft een beeld over het eerste half jaar van 2024. Het bestaat uit twee delen. Het eerste deel is algemeen en is van toepassing op alle ODRU-gemeenten. Het tweede deel is specifiek voor jouw gemeente, waar we een nadere toelichting geven op onze werkzaamheden.
De komende periode gaan wij samen met jouw gemeente en onze medewerkers het resultaat evalueren en aan de slag met de rapportage over het gehele jaar.
Laat ons weten wat je van deze rapportage vindt via gemeenten@odru.nl.
Veel leesplezier,
Arnold van Vuuren
Directeur


Gemeente Wijk bij Duurstede
Geluidsmetingen
Geluidsmetingen bij grootschalig evenement
De ODRU-geluidspecialisten meten en onderzoeken de geluidshinder bij klachten en proberen met goede adviezen vooraf juist klachten te voorkomen. Om een beeld te krijgen van hoe dit in zijn werkt gaat, loopt Menno Pijpers op een zaterdag mee met een van zijn collega’s. Hij is clustercoördinator geluid en wil ons laten zien hoe veelzijdig het werk van een geluidsspecialist is.
“Onze geluidspecialist heeft die ochtend al veel overleg gevoerd op het festivalterrein met de betrokken hulpdiensten en de omgevingsmanager van de gemeente. Samen fietsen we rond het festivalterrein en stoppen bij een aantal vaste geluidmeetpunten op ruime afstand van het terrein zelf. Die punten zijn zorgvuldig bepaald en vooraf in de vergunning opgenomen. Ik zie ze netjes staan op de tekening die mijn collega laat in de vergunning laat zien. De festivalorganisatie is verplicht de hele dag op deze punten te meten. Die meetgegevens zijn voor ons beschikbaar in een digitale “cloud” omgeving. Onze geluidspecialist controleert op basis van die real-time metingen of wordt voldaan aan de geluidsniveaus uit de vergunning.”
“Geluid is dynamisch en geluidsniveaus wisselen over de dag door veranderingen in windrichting, luchttemperatuur, drukte op het terrein en de combinatie van muziek op verschillende podia. Op verschillende (woon)locaties rondom het terrein ontstaan dan op zo’n dag potentieel meldingen van geluidshinder door vooral diepe bassen, soms tot kilometers ver in de omtrek. Onze specialist verricht controlemetingen met een eigen mobiele meter en laat op een specifiek podium het geluidsniveau bijstellen door de organisatie om de hinder te verminderen.”
“Ik neem afscheid van mijn collega, die snel verder fietst naar een volgend meetpunt. Dat doet hij tot laat in de avond. De volgende maandag op kantoor in Utrecht hoor ik van hem dat het festival zonder al te veel hinder bij omwonenden naar tevredenheid van de gemeente, organisatie en bezoekers is verlopen.”


Foto 1 is een vaste meetopstelling, Foto 2 is een overzicht vanaf de westzijde omgeving van het festivalterrein ( foto’s zijn van eigen medewerker)
Lokale evenementen of geluidsklachten in gemeente Wijk bij Duurstede
Ook in de gemeente Wijk bij Duurstede is afgelopen half jaar geadviseerd over geluid. Bij gebeurde onder andere bij evenement zoals Dance at the Harbour en de Lekkodagen. Op Koningsdag zijn ook specialisten van de ODRU ingezet voor advies en/of metingen. Naast het advies en de daadwerkelijke metingen behandelden we vragen over airco geluid inclusief metingen en een LFG-klacht (laagfrequent geluid) van een burger.
Kennisopbouw en samenwerking binnen de ODRU
Niet iedere klacht met controlemeting wordt door de geluidspecialisten op onze Expertise & Adviesafdeling (E&A) opgepakt. Onze toezichthouders van de afdeling Integrale Toezicht & Handhaving (ITH) pakken veel zaken direct zelf op. Om onze kennis uit te breiden hebben we afgelopen mei met beide afdelingen een interne, op maatgemaakte training over geluidsklachten gevolgd. Mede ingegeven door de aanpassingen van regelgeving onder de Omgevingswet. Naast de theoriekennis hebben we ook de meetpraktijk met elkaar opgefrist. En heldere afspraken gemaakt over wanneer adviesvragen of klachten worden geëscaleerd naar de geluidspecialisten van E&A. Ook zijn nieuwe afspraken gemaakt over de inzet van toezichthouders bij het uitvoeren van geluidsmetingen bij evenementen. Dat zorgt voor extracapaciteit bij de groeiende vraag naar metingen bij evenementen.

Gemeente Wijk bij Duurstede
Omgevingsplan advisering
Omgevingsplanadvisering Wijk bij Duurstede
Sinds de invoering van de Omgevingswet is het omgevingsplan het nieuwe gemeentelijke kader met regels voor de fysieke leefomgeving. Waar het bestemmingsplan focuste op een goede ruimtelijke ordening, gaat het omgevingsplan over een evenwichtige toedeling van functies aan locaties.
Omgevingsplan Langbroek
Onlangs startte gemeente Wijk bij Duurstede met het maken van het nieuwe omgevingsplan voor een deel van het grondgebied, namelijk Langbroek. De gemeente organiseerde daarvoor werksessies om de uitgangspunten te bepalen. De adviseur Ruimtelijke ordening en milieu (ROM) en enkele specialisten van de ODRU schoven aan bij de werksessies die gingen over de milieuaspecten van het omgevingsplan. Daarbij is kennis ingebracht over onder andere externe veiligheid, bodem, geur, luchtkwaliteit, trillingen en geluid door (bedrijfs)activiteiten en wegen.
Tijdens de werksessies werden ook specifieke aandachtspunten in kaart gebracht. Denk daarbij bijvoorbeeld aan:
- geluid van de Doornseweg (N227);
- geluid en veiligheidsaspecten van de aanwezige bedrijven in Langbroek;
- bebouwingscontour geur (nog nader te bepalen).
Daarbij hebben de medewerkers van de gemeente en de ODRU de te hanteren uitgangspunten voor het omgevingsplan besproken. De resultaten worden uitgewerkt door het bureau dat de gemeente voor het omgevingsplan heeft ingehuurd.
Van tijdelijk naar nieuw omgevingsplan
Vanaf 1 januari 2024 werken Gemeente Wijk bij Duurstede en de ODRU met een tijdelijk omgevingsplan. Dit bestaat uit de bestemmingsplannen, beheers-verordeningen en voormalige rijksregels (de zgn. bruidsschat). Het tijdelijke omgevingsplan moet worden omgezet naar een ‘nieuw’ omgevingsplan dat één geheel is en aan de eisen van de Omgevingswet voldoet. Gemeenten hebben hierbij meer beleidsvrijheid dan nu het geval is. Bij het omzetten van het tijdelijke omgevingsplan naar het nieuwe plan houden we rekening met veranderende werkwijzen en verantwoordelijkheden. Dit kost veel tijd. Gemeenten hebben daarom nog tot 1 januari 2032 de tijd om het nieuwe omgevingsplan op te stellen.
Bron headerfoto: Canva